Duurzame voeding is een complex gegeven met heel veel invullingen en mogelijke benaderingen. De Voedselwacht stelt 6 invalshoeken voor, recht uit de leefwereld van de kinderen. Voor elk thema gingen we op zoek naar bestaande initiatieven, lespakketten en achtergrondinfo én reiken we je tips aan om er in de klas mee aan de slag te gaan. Klik op één van onderstaande thema’s en ontdek de mogelijkheden voor jouw klas.
Ken je zelf nog een interessante website, plek of heb je zelf een les uitgewerkt rond één van de thema’s? Laat het ons weten op info@volauvent.net
In het beste geval komen enkele van de kilo’s vis die jaarlijks uit de zee gevist worden op ons bord terecht. Maar heel wat vissen, toevallig die met gekke namen als hondshaai of zeeduivel, worden gewoon weggegooid. Naast de vaak onbekende vissen die als bijvangst de vuilbak ingaan, bevat de zee nog een schat aan andere dieren, planten en algen. Zij vormen een mooi alternatief voor de tonijn of de zalm, die stilaan aan hun eigen populariteit ten onder gaan. De diversiteit van de kust- en zeebewoners kan je samen met bruikbaar materiaal verder ontdekken op onze inspiratiepagina. Klik hier.
Dat je geen bananen kunt telen in je achtertuin, weet iedereen. Maar weten welke groente wanneer groeit, dat is minder vanzelfsprekend. Wat voor onze grootouders dagelijkse kost was, is nu bijna magie: Hoe groeit een erwt? Groeit een wortel boven of onder de grond? Koken met groenten uit de moestuin, is koken op het ritme van de seizoenen. Extra voordeel: je weet waar je eten vandaan komt en of het al dan niet besproeid is. Een moestuin, een volkstuintje in de stad, een groentebak op het terras, de mogelijkheden zijn legio. De lesonderwerpen ook. Op onze inspiratiepagina vind je tal van tips. Klik hier en ontdek de rijkdom van de moestuin.
Te land, ter zee en in de lucht: ook groenten en fruit leggen vaak (te) veel kilometers af vooraleer ze op ons bord belanden. En of het ook anders kan? Voedsel rechtstreeks kopen bij plaatselijke telers of op de markt, aangevuld met een duizelingwekkend aanbod aan alternatieven in de winkel: biologisch, product van hier, Fair Trade...Uitdaging voor de leerkracht: Think local, act global uitleggen op kindermaat.
Het is fris, zuiver, goedkoop én wordt aan huis geleverd. Kraantjeswater is hot, maar nog niet iedereen weet het. Nochtans biedt het enkele niet te versmaden voordelen tegenover water in plastieken flesjes: denk aan het drijvende plastieken eiland in de oceaan, aan de CO2-uitstoot en zelfs de kwaliteitseisen (jawel, kraantjeswater wordt strenger gecontroleerd). Met een drinkbus werken aan ons milieu, ontdek het hoe en wat op onze inspiratiepagina. Klik hier voor tips en uitleg.
Elk jaar gooien we voor gemiddeld 100 euro weg aan eten. Want we zijn bang, van virussen en bacteriën, van houdbaarheidsdata en ziektes. In de winkel grijpen we naar producten die zo lang mogelijk houdbaar zijn, waardoor de ‘oudere’ onverkoopbaar zijn. In onze keuken weten we niet altijd wat aan te vangen met die halve tomaat, drie radijsjes en verschrompelde aardappel. Voedselverspilling, verloren en gewonnen voedsel, een groeiende of juist krimpende afvalberg: restjes roepen om een nieuw bewustzijn en soms wat creativiteit. Ontdek de mogelijkheden van restjes op onze inspiratiepagina, met tal van tips voor tijdens en na de les.
Inmaken, roken, bottelen en drogen: het lijken bewaartechnieken uit vervlogen tijden. En toch...het leven van je groenten en fruit verlengen is zó 2013 (en verder). Van kers naar kriek, van druif naar rozijn, van abrikoos en aardbei naar...confituur? Overgiet je lessen met een visueel sausje, leer samen met je leerlingen hoe ons eten nog langer lekker blijft. Tips en informatie vind je op de inspiratiepagina van deze website.