De Voedselwacht

Het voedsel

van onze zee

Het voedsel

van de moestuin

Eten van

heel dichtbij

Het water

van de kraan

Koken

met restjes

Ons voedsel

bewaren

INFO

Wat?

De Voedselwacht is een project voor en door kinderen van de basisschool. Doel van het project is om kinderen en hun directe omgeving actief te betrekken bij de verschillende aspecten van duurzame voeding. Scholen werken in de klas rond één -of meerdere- van de zes thema’s en bedenken een activiteit die hen tot Voedselwachter maakt. Honderd scholen namen al deel aan de Week van de Voedselwacht en aan Verloren Vrijdag. Hou deze website in de gaten voor nieuwe acties!

De Voedselwacht is een project van vzw Vol-au-vent, die ook de Week van de Smaak organiseert. De Voedselwacht wordt mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de Nationale Loterij.

Wie?

De Voedselwacht staat open voor alle lagere scholen en kleuterscholen in Vlaanderen en Brussel.

Waarom deelnemen?

Wie deelneemt aan de Voedselwacht

  • zet duurzame voeding op de kaart, thuis en op school
  • en helpt zo mee de wereld een beetje te verbeteren
  • krijgt materiaal aangereikt om kinderen op een toegankelijke en originele manier vertrouwd te maken met het thema 'duurzame voeding'
  • krijgt toegang tot extra materiaal van de Voedselwacht om de kinderen extra te belonen
  • maakt kans op een leuke prijs

Wanneer?

Inschrijven voor het project kan nog het hele jaar lang! Tijdens de Week van de Voedselwacht (van 31 maart tot 4 april) is er extra aandacht voor het project en de scholen die activiteiten organiseren. 

Hoe inschrijven?

Inschrijven gebeurt via de website van de Voedselwacht. Op dit formulier vul je de contactgegevens van de school in en geef je (wanneer bekend) de data en omschrijving van de activiteit op. Voorbeelden van activiteiten zijn: koken met eten uit de schoolmoestuin of een tuin uit de buurt, voedselresten vragen aan de plaatselijke supermarkt en er soep mee maken, alle leerlingen kraantjeswater mee laten brengen naar school en een smaaktest doen,... Nog meer tips vind je hier.