De Voedselwacht


Blog

Speciaal voor de Voedselwacht houdt Voedselcoach en culinair journaliste Dorien Knockaert een blog bij over haar bevindingen rond duurzame voeding.


Groenten met alles erop en eraan

Geplaatst op 29 mei 2014

Laatst hield ik na een feest met veel slaatjes heel veel loof over. Blaadjes. Ik had venkel gemarineerd, maar aan de venkel uit de biowinkel hing veel meer groen dan ik in de marinade kon gebruiken. Ik had koolrabisalade gemaakt, maar het blad van de koolrabi leek me net iets te stevig om zomaar door de rest te roeren. En ook bij de carpaccio van rode biet leek geen plaats voor de wild ogende bladeren en de stevige rode stelen die ik bij de bietjes had gekregen.

Maar al dat gebladerte was wel veel te appetijtelijk om weg te gooien. Ik dacht even na en besloot er een pilav van te maken. Spinaziepilav, maar dan zonder spinazie. 

Heerlijk was dat, zo'n rijke rijstschotel met een wild ogend samenraapsel aan blaadjes erdoor.

Hoera dus voor groenten waar het loof nog aan zit. Maar let er wel op dat je ze apart bewaart: zolang een knol nog loof heeft, zal hij zijn suikers opgebruiken om het loof te voeden, wat de smaak van de knol niet ten goede komt. Snijd het loof na aankoop los en bewaar knol en loof apart (verpak het loof zeker in een zak of bakje, anders verwelkt het snel).

Voor venkel-, bieten-, radijzen- en koolrabiloof bestaan weinig specifieke recepten, maar je kunt er recepten voor andere bladgroenten voor gebruiken. Koolrabibladeren zijn eigenlijk een soort kool, bietenbladeren zijn nauwe verwanten van snijbiet, radijzenblaadjes hebben wel wat gemeen met raapsteeltjes (maar ik bereid ze vaak zoals spinazie) en venkelloof gebruik ik zoals dille, meestal in de salade maar dus ook in pilav.


Pilav met loof allerhande

Voor 4 à 6 personen:

200 g witte basmatirijst, die je meteen te weken zet in een kom lauw water

400 ml kokend hete bouillon

75 g boter

1 ui, fijngesnipperd

400 g groenteloof, gewassen en in lintjes gesneden (ik gebruikte voor ongeveer de helft venkelgroen en voor de helft bietenbladeren en fijngehakte bietensteeltjes, en dan nog wat koolrabibladeren en fijngehakte koolrabisteeltjes)

zout en peper

75 g pistachenoten, grof gehakt (alternatief: amandelen)

15 g fijgehakte muntblaadjes

15 g peterselieblaadjes, fijngehakt

15 g gehakte dille


1. Smelt de helft van de boter in een grote gietijzeren kookpot die je goed kunt afdekken. Fruit de ui zacht, in zo'n 10 minuten. Als je ook steeltjes van groenten gebruikt, zorg dan dat die heel fijn gehakt zijn en roer ze door de ui. Laat alles nog eens 10 minuten garen. Draai daarna het vuur open, voeg de blaadjes toe - eerst de stevigste en pas op het eind de teerste - en blijf roeren tot alle blaadjes geslonken zijn en het vrijgekomen vocht is verdampt.

2. Giet de rijst af in een zeef en spoel hem nog even. Voeg hem toe aan de groenten, strooi er wat peper op en giet er de hete bouillon op. Breng alles aan de kook, roer het nog een keer door, dek daarna de pan goed af en zet hem voor 12 minuten op een heel laag vuur.

3 Smelt de resterende boter in een klein pannetje en bak de nootjes al roerend tot ze beginnen te bruinen.

4. Doe de noten en de kruiden bij de rijst (die intussen 12 minuten geprutteld heeft), zonder te roeren. Dek de pot weer af. Haal hem na 5 minuten van het vuur. Schep met een vork alles om. Leg een schone vaatdoek op de pot en leg daar het deksel op. Laat de pilav minstens 20 minuten zo staan.



Reageer